måndag 14 april 2008

Charmad av Charms :p

Jag hittar många glömda saker när jag kör mitt rensa/sortera/slänga-projekt. Igår hittade jag ett häfte med texter av Daniil Charms, rysk författare som skrev absurda noveller mm på 20- o 30-talet. När jag gick nybörjarkursen i ryska så hade vi Charms-texter som en del av kursen i läsförståelse. Det va texter i stil med dessa: Det ramlar ut gummor, Sonett o Vad man kan köpa i affärerna nuförtiden. (Sistnämnda på ryska: что теперь продюат в магазинаx.) När man satt där o försökte översätta från ryska till svenska så trodde man oftast att man fått nåt om bakfoten... för det blev så konstigt. O så dog folk hela tiden. Men när vi frågade vår käre lärare så förklarade han att det va just det som va meningen. Vi skulle inte kunna lista ut va som skulle hända, utan va tvungna att översätta allt noga.
O nu satt jag igår o läste lite i det där häftet. Roligast är nästan när han berättar om sej själv... "Я не считаю себя особенно умным человеком и все-таки должен сказать, что я умнее всех. Может быть, на Марсе есть и умнее меня, но на земле не знаю." Klar hybris där, men det är väldigt kul. Så om man kan ryska o vill ha nåt småweird o läsa så rekommenderar jag verkligen Charms. (Det kan va kul på svenska också, men...)

(Det här tycker jag är otroligt kul. Vet inte om det verkligen är Charms, men det känns så... nån som vet var man kan hitta det på ryska?)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ryska är lite läskigt... som ett UFO-språk med sina krumelurer...

Ida sa...

Mähh! Du måste ju översätta vad han säger om sej själv där. :P

Yavie sa...

Hehe OK såhär ungefär:
Jag ser inte mej själv som en särskilt smart människa o ändå måste jag säga, att jag är smartare än alla. Kanske finns det nån på Mars som är smartare än mej, men på jorden känner jag inte till nån.

Ida sa...

HAHAHA! Ja, det var kul. =D